Capoeira

Het ontstaan
Capoeira is ontstaan in Brazilië en werd ontwikkeld door de Afrikaanse slaven, die in de jaren 1500 door de Portugezen naar Brazilië gebracht werden, in totaal ongeveer 4 miljoen mensen.


Om zichzelf te kunnen verdedigen en hun vrijheid te kunnen winnen, ontwikkelden ze deze "gevechtstraining". Om hun meester te misleiden, werd deze gecamoufleerd in een dans. Hun onderdrukker had op die manier geen notie van het feit dat de slaven eigenlijk bezig waren met hun oorspronkelijke cultuur en hun vlucht- en vechttechnieken.


Capoeira is geen pure sport, het is een kunstvorm die gevecht, dans, muziek, geschiedenis en cultuur verenigt.

OntwikkelingNa de afschaffing van de slavernij in 1888 werd capoeira nog steeds onderdrukt, en een jaar later zelfs verboden door de Braziliaanse regering.


Aan dit verbod kwam een einde in 1930 toen Mestre Bimba de overheid kon overtuigen van de culturele waarde van de capoeira, door samen met zijn leerlingen een capoeira-optreden te brengen in de ambtswoning van de Bahiaanse gouverneur.


Hij opende de eerste officieel erkende capoeiraschool in 1932 en sindsdien is capoeira uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende kunstvorm met verschillende stijlen en stromingen.


Het capoeiraspel wordt begeleid door een groep instrumenten waarvan de berimbau de belangrijkste is.  Dit typisch intrument, bestaande uit een gebogen stok, een staaldraad en een kalebas geeft het ritme van de roda (een cirkel gevormd door de capoeiristas waarbinnen het capoeiraspel plaats vindt) en de capoeiristas aan.  Naast de berimbau maken eveneens de atabaque, pandeira en agogô deel uit van de capoeiraroda."O capoeira não é aquele que sabe movimentar o corpo, é sim o que se deixa movimentar pela alma"

Mestre Pastinha

"A Capoeira tem vida

Ela bate o coração

Ela tem sangue nas veias

Sentimento e emoção"

Professor Pretinho

"Sem capoeira eu não posso viver

Sou peixe fora do mar

Passarinho sem voar

Dia sem escurecer"

Mestre Charm

COPYRIGHT © 2015  |   ALL RIGHTS RESERVED | Privacyverklaring

Design by Pombinha