Abadá Capoeira

Abadá Capoeira
Abadá  Capoeira is een capoeiragroep, opgericht in 1988 door Mestre Camisa, en is inmiddels verspreid over 30 verschillende landen en wordt beoefend door meer dan 50.000 mensen.


Abadá staat voor "Associação Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte Capoeira", of vrij vertaald als de "Braziliaanse vereniging ter ondersteuning en ontwikkeling van de capoeira-kunst".


Abadá combineert de stijlen "capoeira regional" en "capoeira angola" tot een nieuwe en hedendaagse stijl.

Mestre CamisaMestre Camisa heeft de capoeira aangeleerd van zijn oudere broer Grão Mestre Camisa Roxa (Edvaldo Carneiro e Silva) die leerling was van Mestre Bimba, en is later ook zelf leerling geworden van Mestre Bimba.


Op 14-jarige leeftijd begon Mestre Camisa zijn vrienden in Salvador capoeirales te geven en begin jaren 70 vestigde hij zich in Rio de Janeiro om zich professioneel te richten op de capoeira.


Hij startte in de groep Sensala waar hij van hieruit in 1988 een eigen associatie oprichtte en met een duidelijke structuur, werking en organisatie; Associção Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte-Capoeira, of ABADÁ Capoeira.

.Gradatiesysteem


Crua (Ecru): De koord van de beginner, staat voor het betreden van de wereld van de capoeira

Amarela/Laranja (Geel/Oranje): Overgang

Azul (Blauw): "De Zee". Symboliseert de immensheid van de weg die nog af te leggen is.

Verde/Roxa (Groen/Paars): Overgang

Crua/Amerela (Ecru/Geel): Overgang

Laranja (Oranje): "De Zon". Symboliseert het ontwaken van het bewustzijn.

Azul/Verde (Blauw/Groen): Overgang

Roxa (Paars): "De Ametist": Reflecteert de continuïteit van de capoeira. Het is in deze gradering dat de capoeirista probeert zijn fysische, mentale en spirituele pijn te overwinnen bij zijn zoektocht naar de kennis over de capoeira en bij het verdedigen van de waarden van Abadá.

Marrom (Bruin): "De Kameleon". Dit koord symboliseert de stijl van de kameleon. Uit deze gradering groeien de toekomstige Mestrandos, Mestres en GrãoMestres van Abadá.

Vermelho/Branco (Rood/Wit): Overgang. In deze gradatie probeert de capoeirista al zijn kunnen te ontwikkelen, met als doel het samenhouden en behouden van de waarden van Abadá.

Marrom/Vermelho (Bruin/Rood): Overgang

Branco (Wit): "De Diamant". Het is een mineraal dat alle kleuren weerspiegelt. Het volledige Abadá systeem steunt op hem bij het behoud van zijn idealen. Het is in het wit dat alle kleuren zich verenigen.

Onze waarden


Abadá Capoeira draagt bij aan de vorming van de culturele- en etnische waarden, gebasseerd op respect en vrijheid.


Het is ooit ontstaan door mensen die vochten voor hun vrijheid en werd beoefend met respect, wat vandaag de dag nog steeds zo is.


Abadá Capoeira zorgt voor de sociale integratie tussen mensen met verschillende achtergronden en klasses.

"O que seria da noite sem o dia?

O Balanço do mar sem brisa?

O que seria?

Da capoeira sem mestre Camisa."

Professor Perninha

Amarela (Geel): "Het Goud". Symobliseert het leerproces die zich zal ontwikkelen vanaf dit koord.

Laranja/Azul/ (Oranje/Blauw): Overgang

Verde (Groen): "Het Woud". Symboliseert de longen van de wereld. Op dit niveau focust men zich erop om de groep te doen groeien en zijn eigen niveau te verbeteren.

Roxa/Marrom (Paars/Bruin): Overgang

Vermelho (Rood): "De Robijn". Deze steen symboliseert rechtvaardigheid. In deze fase beseft de capoeirista zijn verantwoordelijkheid in de capoeira, en probeert zijn werk en beslissingen te sturen met rechtvaardigheid.

COPYRIGHT © 2015  |   ALL RIGHTS RESERVED | Privacyverklaring

Design by Pombinha